Kaviar til de Magiske øyeblikk

Kaviar til de Magiske øyeblikk

Kaviar

Caviar, Martha Mettlig i ParisHva er det egentlig?

Kaviar er fiskerogn tilberedt som næringsmiddel.

Ekte russisk kaviar lages av stør, og er grovkornet. Kaviar kan ha forskjellige farger.
Den mest eksklusive er Beluga-kaviar, som er fra mørk grå til lys grå. Jo lysere grå, jo bedre.

Kilde: Wikipedia

Stør, en levende fossil

Støren er en fisk som nesten er like gammel som planeten selv, og blir gjerne omtalt som en levende fossil. Den lever stort sett I det Kaspiske Hav og kan bli veldig gammel og veldig stor, flere meter lang. Siden 1998 har støren stått på UNESCO’s liste over verneverdige arter og all fiske er underlagt strenge restriksjoner og kvoter. Det finnes et tyvetalls arter, men bare tre blir fisket for sin kaviar: Béluga, Osciètre og Sévruga.

Stør, en levende fossil

Den gang det var billig

Noen av oss husker kanskje de spennende 90-årene da det igjen ble mulig å reise til Øst-Europa og tidligere Sovjet-stater?

Den gang var det mulig å få kjøpt et glass med 50 gr kaviar for 50 USD og ta med hjem for å spise på toast med litt rømme på. Fantastisk luksus som smakte godt og gjorde oss nysgjerrig på dette ettertraktede produktet.

Caviar Kaspia, Paris

Kaspia Caviar Paris, Martha MettligMartha Mettlig tok med hele staben til Paris ett år  januar og besøkte flere deliktessebutikker. En av dem var Caviar Kaspia på Madeleineplassen. Der har de ligget siden 1927 og tilbyr kaviar i alle former; til lunsj og middag i restauranten, som catering eller fra disken til å ta med hjem. Spør du pent, får du et lite mini-foredrag om de ulike sortene. Smaksprøver kan du også få, mot en liten godtgjørelse.

Kaviar er noe av det dyreste næringsmidlet du kan kjøpe, men du trenger ikke my, smaken er sterk og intens og effekten av en liten munnfull er stor. Du slipper å forklare hva dette er, de fleste gjenkjenner de glinsende, vakre perlene på tallerkenen.

Beluga caviar med Martha MettligKaviar til de Magiske øyeblikk

Kaspia anbefaler å gjøre en kaviarsmaking til et høytidelig og magisk øyeblikk.

Har du en perlemorskje, er det det beste. Kaviaren må være kald når den serveres, på en liten pannekake (blinis) eller toast med litt smør på og evt bittelitt créme fraîche på.

Hva skal man drikke til kaviar?

En kald vodka, som på russisk vis, eller en god, vellagret Champagne vil stå godt i stil. Har du heller lyst på hvitvin, velg en som ikke er eiket, gjerne fra Loire, laget på Sauvignon Blanc druer.
Nystrøken hvit duk, litt klassisk musikk i bakgrunnen og levende lys på bordet – stemningen blir magisk med en gang.

Og når passer det å spise kaviar?

Svaret er enkelt; når du vil, men særlig til fest.

Les også: Hvordan velge vin- noen tips, Godt Nytt År med Campagne

Martha Mettlig hos Kaspia Caviar, ParisDrappier Grand SendreeMartha Mettlig in Paris

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.