Valg av vin – noen tips

innovative concepts

Valg av vin – noen tips

cropped-edc.jpg

Valg av vin som passer til anledningen – et tips er å velge nos som passer din egen smakspreferanse

Valg av vin – noen tips

Vi har alle forskjellig smak, og vi opplever smaker ulikt. Det som smaker godt for noen kan falle dårlig i smak hos andre. Så hvordan skal man gå frem for å finne gode smakskombinasjoner mellom vin og mat?

Individuell smak

En god overordnet regel kan være å ta utgangspunkt i hvilke smaker og smakskombinasjoner du selv liker. Da er nemlig sjansene store for at du liker de samme typene smakskombinasjoner når det kommer til vin og mat.

«Ta utgangspunkt i hvilke smaker og smakskombinasjoner du selv liker»

Smaker på vin

Hvordan velge

Det finnes mange ulike tilnærmingsmåter for å velge vin til mat, men her kommer noen tips om hva som kan være lurt å tenke på.

Syrligheten i vinen har ofte mye å si for om den passer til maten du skal spise. Kraftig og fet mat krever mye syrlighet i vinen, mens lettere retter passer bedre sammen med mindre syrlige viner. Er maten salt passer det dårligere med en vin med mye syrlighet, da salt og syrlighet som regel er en dårlig kombinasjon.

Salt mat krever gjerne viner med litt sødme, og når man tenker etter så finnes det mange eksempler på at salt og søtt passer godt sammen. Sjokolade blandet med salte mandler eller roquefort sammen med fikenmarmelade er eksempler på nydelige kombinasjoner mellom salt og søtt. Søte matretter som for eksempel desserter krever søt drikke. En tørr vin vil virke sur i møte med søt mat.

Bitterhet og sødme er også ofte en god kombinasjon. Mat med mye bitterhet i seg, som for eksempel en del grønnsaker, passer derfor sammen med viner med noe sødme. Sødmen demper bitterheten. Dette gjør at noen liker bedre litt sødme i garvestoffrike viner.

Fruktsuffle med hvitvin

Teknisk informasjon

Alkoholinnhold

Alkohol fungerer som en aromaforsterker, derfor kan det være lurt å tenke på alkoholstyrken i forhold til hva slags mat du skal spise. Er maten lett kan en alkoholtung vin overkjøre maten, mens kraftig mat med mye smak vil drepe en lett vin. Altså kan man gjerne velge viner med høyere alkoholstyrke dersom maten er kraftig og smaksrik.

«Vinens temperatur er viktig for opplevelsen»

Også temperaturen på maten vil ha innvirkning på hvordan vinen passer. Kald mat passer gjerne best sammen med en lett vin, mens varm mat gjerne krever en kraftigere vin med mer smak. Vinens temperatur er viktig for opplevelsen. Vår følsomhet for sødme øker med temperaturen, derfor er det mer behagelig med kjølte søte viner. Vår følsomhet for garvestoffene derimot er motsatt. Derfor vil garvestoffrike viner virke mer snerpende (tørrhetsfølelse) ved lavere temperaturer. Dette er bakgrunnen for at noen rødvinsstiler skal drikkes temperert.

Sterkt krydret mat gir som regel en brennende munnfølelse. Til denne typen mat passer viner med sødme godt, fordi sødmen virker dempende på brennefølelsen.

Drikk oftere

Oppfordringen lyder: Drikk ofter – og bedre

Vinsmaking med venner