Godt Nyttår med Champagne

23 liter Champagne

Godt Nyttår med Champagne

Champagne en tradisjon23 liter Champagne

De fleste vet sikkert at det bare er musserende vin laget i distriktet Champagne i Frankrike som får kalles ”Champagne”.

En tradisjon, en ære og et merkenavn de fleste produsentene i området vet å sette pris på.

Godt Nyttår med Champagne

Det passer egentlig å drikke Champagne når som helst, i alle fall når en har lyst på noe godt, og ofte når en god anledning skal markeres.
Nyttårsaften med fest og feiring er en utmerket anledning til å nyte et glass sprudlende, frisk og perlende vin.

Det er mange produsenter å velge mellom, og du finner nok din favoritt. Starter du i god til ut på høsten, rekker du nok å smake deg gjennom de fleste merkene før den 31.desember.

En av mine favoritter er Drappier:

 
Etter mange år som entusiastisk formidler av husets edle dråper, tok hele Styret hos Martha Mettlig turen ned til Troyes og  helt syd i distriktet og besøkte eiendommen til André og Michel Drappier. Familien har dyrket vin og produsert Champagne siden 1808. En liten produsent, som lager både vanlige viner og årgangsviner. De har også varianter uten tilsetning, såkalte Zero Dosage, eller Brut Nature.

Kjellerne på eiendommen er spesielt interessante, de er originale og har aldri vært ødelagt av krig eller andre ødeleggelser.

Martha Mettlig hos Drappier
Eiendommen tilbyr minst 12 ulike typer Champagne og flere av disse får du på Vinmonopolet.

Vil du se en video og møte Michel Drappier:

Champagne Drappier

Til skalldyr, kongekrabbe eller fiskemiddagen, anbefales spesielt Drappier Brut Nature. Årgangsvarianten heter Grand Sendrée, den produseres ikke hvert år, men er ALLTID god. Kan anbefales til absolutt alle formål!

Vil du vite hvordan Champagne smakte i ”gamle dager”, prøv Quattor Blanc de Quatre Blancs brut, den er laget på 25% Blanc Vrai, 25% Petit Meslier, 25% Chardonnay, 25% Arbane, som er virkelig gammeldagse drueslag. Idag er det mer vanlig å bruke Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier.

Tradisjonell mat i Frankrike på Nyttårsaften er Gåselever. Stekt eller i form med litt søtlig tilbehør. Deretter følger helstekt kalkun og selvsagt søte kaker til dessert. Start med en frisk og perlende Grand Sendree, gå over til en med litt mer fylde, f.eks Quattor, før du avslutter måltidet og skåler for det nye året med en lett og frisk f.eks Carte Blanche, eller en rosa variant hvis du ønsker litt ekstra romantikk.