Drikke til jordskokksuppen din

Drikke til jordskokksuppen din

Hva skal vi drikke til maten?

Har du laget jordskokksuppen med blåskjell og tunfisk?

Her kommer forslag til hva du kan servere i glasset:

images-19Guillot-Broux Mâcon-Village

Litt teknisk informasjon:

Druen heter Chardonnay, det er den typiske hvitvinsdruen I Burgund, og faktisk den druen det dyrkes aller mest av I vin-verden.

Vinen er lagret 6 mnd på eikefat og 3 mnd på flaske før den slippes for salg.

Lys gul farge med deilig duft av blomster og sitrus. Den er frisk og smaker også av sitron med et lite streif av kanel, hvis du kjenner godt etter.  Dette er en tørr vin, med akkurat passé fylde og syre. Du vil kjenne smaken sitter I etter at du har svelget, og det er alltid et godt tegn på kvalitet!

 Ferdig anrettet suppe med Jordskokk, blåskjell og tunfisk hos Martha MettligServerer som drikke til jordskokksuppen din, eller som aperitif når du har noe let snacks til. Generelt vil vinen være god til skalldyr og fisk som ikke har for mye smør I sausen.

Vinen er drikkeklar nå, men kan også lagres. Fås på Pole tog koster kr 160,- per flaske, (nr. 5671901, BU)

Mâcon –Villages er deres enkleste vin, men den er frisk og god med godt nok bitt I seg til å stå imot tunfisken.

Heller du på med fløte og liker å kjenne drue-smaken mot ganen, kan du gå opp et hakk til  deres Mâcon- Cruzilles. Koster ca 30 kr mer, har kraftigere smak og dermed drikker du kanskje mindre av den, slik at den varer  lenger. Kan ha godt av å bli dekantert.

Biodynamisk

Vinen er biodynamisk. Det betyr at vinbonden respekterer jordsmonnet og planetene slik de tradisjonelt har vært dyrket, uten kunstig tilsetning av noe slag. Det krever mye arbeid og langsiktig satsing. Stadig flere satser på bio/øko/natur dirking og det er spennende å teste ut om du merker forskjell.

Les denne informative artikkelen om biodynamisk vinproduksjon hvis du vil vite mer!

Burgund

Macon

Burgund er et område I Frankrike som strekker seg fra Dijon I nord til Lyon I sør. Selv om Chablis ligger litt nord-vest for Dijon, regnes det som starten på Burgund. Mâcon ligger I syd-enden, rett før du kjører inn I Beaujolais og er fremme I Lyon.  François

Det er ikke et stort område I utstrekning, derfor er det overkommelig å besøke. Vinmarkene ligger tett og godbitene følger hverandre. Beaune er det største byen og elven heter Saône før du møter på Rhône helt I syd.

Hvitvinene dominerer I nord, alle laget på Chardonnay druen og etterhvert introduseres vi til Pinot Noir og de kirsebærrøde rødvinene. I Beaujolais dominerer Gamay druen.

Du kan også lese om Naturens viner her.

Fikk du lyst å prøve flere hvite Burgundere? Eller besøke området? Det vil vi absolutt anbefale. Les om Beaune og vinfestivalen I Chablis.

Baren i ChablisHealthy soilLandskap i Côte d'Or

 

Smell

Prøv et vinsmakekurs hos oss, det kan vi absolutt anbefale!

Fra VINfakta har vi sakset disse tipsene: 

 Nyttige lenkerLe Site officiel des vins de Bourgogne – Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgognes informasjonsside med masse generelle opplysinger og produsentoversikter. 
Burgundyeye – irsk/fransk side med masse artikler og oversikter over hoteller, restauranter, kulturbegiventheter og vin. 
DininginFrance.com – Amerikaneren Maurice Graham Henry driver denne websiden som er stappfull av lenker knyttet til mat og vin.