Godt øl smaker ekstra godt hos Martha Mettlig
Godt øl smaker ekstra godt hos Martha Mettlig
Utallige sorter øl venter på deg.
Du er herved invitert inn til en god prat om øl, mat og hvordan du kan kombinere dette.
Ta med deg teamet ditt og få en opplevelse du ikke vil glemme.
Først litt generell informasjon, så presentasjon av tre spesialøl som ble servert sammen med en fantastisk tre-retters middag.
Hvordan lages øl
Tre råvarer og en bakterie er nødvendig for å lage øl: Vann, malt, humle og gjær.
Modent korn fuktes, legges i vann og får spire. Spiringen stoppes vha varme: malten dannes.
Malten knuses og varmes opp siles: vørter.
Humle tilsettes, kokes opp, avkjøles og tilføres gjær og vann. 2-10 dager. Kjøles og lagres inntil 90 dager.
Tapping etter siling, filtrering eller pasteurisering.
Overgjæret øl:
Temp 16-20 C, åpne eller lukkete kar, tappes på flaske, kan gjæres ferdig på flaske eller i tank.
Ale
Den vanligste kategorien overgjæret øl er ale, som kan være et middels til kraftig øl med mye frukt og bitterhet. Vi har både pale ale og brown ale, samt fatøl av typen bitter. Bitter skal serveres nært bryggeriet, fra fat tappet med håndpumpe uten tilsetting av kullsyre. Smaken av ale kjennetegnes av en tydelig krydring fra humle, samt en behagelig maltsmak med mye frukt
Undergjæret øl
Undergjæret øl gjæres ved lavere temperaturer, ca. 5-10 grader. Ved denne temperaturen synker gjærsoppen, og gjæringen foregår på bunnen av brygget. Etter gjæringen skal undergjæret øl modnes, noe som har gitt øltypen fellesnavnet lagerøl.
Grunnregler for lagring
Øl er ferskvare og skal normalt ikke lagres. Øl som går ut på dato, vil endre smak, men det er ikke farlig. Sykdomsfremkallende bakterier overlever ikke i øl.
Sterkere øl tåler noe lengre lagring enn pils, fordi alkoholen virker konserverende. Svakere øl bør lagres så kort tid som mulig.
Øl som må vente en stund på å bli drukket, settes mørkt i kjellertemperatur eller lavere.
Rene glass
Øl skal skumme! Feil glassvask er som regel årsaken når ølet ikke skummer. Fett er en av ølets verste fiender. Når et ølglass vaskes sammen med tallerkener eller om glasset brukes til eks. melk, får vi en mikrohinne i glasset som ikke lar seg fjerne ved normal vasking. Ved den minste antydning til fett i glasset, hindres kullsyren i å frigjøres og skummet legger seg. En leppestift på glassets rand kan også gi samme resultat.
Du får enda bedre skum på ølet om du skyller glasset i kaldt vann før du skjenker i ølet.
Temperatur
Tidligere het det at øl skulle serveres i «kjellertemperatur». Men hvor mange av oss har kjeller i dag? Kjøleskapet blir ofte en mellomstasjon. Servering av øl rett fra kjøleskapet er godt når vi er varme og tørste og trenger en forfriskning, men som regel blir ølet litt for kaldt dersom du vil ha glede av alle smakskomponentene i ølet. 8-10 grader er passe for øl som Ringnes pils, Lysholmer Spesial, Carlsberg osv. Tappeutstyret Ringnes plasserer hos sine serveringskunder tar hensyn til dette.
Ølsmaking for en gruppe hos Martha Mettlig
Jon Sigurd Smith Johnsen er skikkelig øl-connaisseur og har med seg tre ulike spesialøl til oss denne kvelden. Godt øl smaker ekstra godt hos Martha Mettlig!
Hva serverer vi
Menyen er:
Gresskarsuppe med kamskjell og japansk sjøgress,
rosastekt andebryst med kastanjepuré, rødløk, sopp og ovnsbakte poteter og selvsagt appelsinsaus,
til slutt en karamellisert ananas med vaniljeis.
Hva drikker vi
Til aperitiff og forrett smakte vi Früh Kölsch, et tradisjonsrikt øl fra Köln med frisk, gylden farge og duft. Brygges med gjær som til ale, men brygget som et pilsner øl med deilig, lang ettersmak, perfekt som aperitiff, servert i smale, høye glass og som godt følge til den lett søtlige suppen.
Hook Norton Brewery, UK laget et Indian Pale Ale øl kalt Flagship. Også gylden på fargen, men mer sitrusaktiv i duften og klar nøttesmak og humle i munnen. Ølet ettergjæres på flasken og når korken sprettes, perler ølet friskt over i glasset og lar smakene komme godt frem.
Til den søte, men friske desserten, smakte det godt med en Tucker Bajuvator Doppelbock. Mørkt og sterkt øl med mye smak av honning, karamell og bløt toffee. Rik og tett skumtopp gir delikat utseende. Servert i små glass til avslutningen på måltidet.
En perfekt avslutning på kvelden!
Takk til Jon Sigurd Johnsen for morsomme historier om ølets gang gjennom kulturen vår, der er virkelig mye og mange sorter øl som fortjener mer oppmerksomhet. Les mer om våre Ølkurs med tre-retters middag eller om Hvordan velge drikke til maten. Mer om Tucherøl her:
Det gjelder for øl som for annet godt drikke:
[quote]Drikk oftere, mindre og bedre[/quote] Skål!