Trøfler – sorte Diamanter

Trøfler – sorte Diamanter

Trøfler – de sorte Diamanter

Trøfler blir ofte kalt «sorte Diamanter» – fordi det er en sort delikatesse som dufter og smaker utrolig godt, men også fordi det er en sjelden og dyr vare som ikke finnes mange steder i verden.

 

Vi skal til regionen Occitanie, ikke så langt fra Toulouse i område som kalles Lot. Trøflene finnes under det øverste, kalkrike jordlaget i de store eikeskogene. Her brukes det fortsatt griser for å jakte på trøfler – de sorte Diamanter.

 

 

Trøffelmarkedet i Lalbenque

Hver vinter fra desember til mars er det marked i den lille byen Lalbenque ved Cahors. Det gjelder å følge godt med, for det er bare en gang per uke, tirsdager.  Markedet begynner presis kl. 14.30 og varer noen ganger bare i knapt en halv time!

 

Dette er en eldgammel tradisjon og litt lokal-kunnskap kommer godt med. Først og fremst bør en komme i god tid hvis en vil ha parkeringsplass i gå-avstand fra markedet.  Dette er populært både blant restauratører, innkjøpere og turister. Det beste er å planlegge lunsjen i en av de små bistroene i byen, men pass på å bestille bord minst 2 uker i forveien, eller er det fort fullt når du kommer. F.eks hos Couteaux & Fourchettes kan du allerede før markedet spise trøfler til forrett og hovedrett.

 

Kort og hektisk sesong

Ca en time før det hele starter, kommer selgerne med sine kurver med ferske trøfler. Sesongen varer i fire måneder, men kvaliteten blir bedre mot slutten av perioden, selv om kundene er ivrigst rett før jul.  Alle vil sikre seg trøfler til familie-fest-middagene før årets slutt. Da er også prisen høyest, selv om dette aldri blir direkte billige varer.

 

Selgeren presenterer sine kurver og inspektørene går rundt og sjekker vekten.  De lager små sertifikater med selgerens navn og antall gram som tilbys for hver enkelt kurv.

Nå gjelder det å velge seg ut en kurv, lene seg over tau-sperringen og spørre om å få lukte og se, og selvsagt diskutere pris. Alt dette foregå FØR markedet er åpent, men finner du noe du vil ha, kan du reservere varene. Da ”lukker” selgeren det rød-rutete tørkle som trøflene er pakket inn i og dere må nå vente til signalet kommer.

 

Markedet åpner presis

På slaget 14.30 tutes det i et horn og tau-sperringen faller.
NÅ kan du gå frem til selgeren og utveksle trøfler mot betaling og sertifikat. Det var det!

Ikke alle kurvene er reserverte på forhånd og disse kan du selvsagt by på så lenge du vil.  Men, pass på, det tar ikke mer enn maks 45 min før alt er solgt og markedet kan pakkes ned til neste uke.

 

Kjøpet feires med et glass på kaféen og varene beundres.  Vi diskuterer livlig hvordan de kan oppbevares og hva slags oppskrift som blir mest vellykket. Her er det mange forslag, menfellesnevneaen er; det enkle er ofte det beste!

 

 

            

 

 

 Etterarbeidet også viktig

Vel hjemme legges trøflene i vann og så er det fram med en liten børste for å fjerne jord og sand. En god tørk på et kjøkkenhåndkle og deretter med papir for at fuktigheten er borte. Vi valgte å følge de fleste rådene om oppbevaring: to trøfler ble lagt sammen med seks egg og pakket godt inn i plast. To trøfler kom i en god olivenolje på et tett glass og fire stykker ble gnidd inn i godt smør.  Resten ble lagt sammen med ris i en tett boks.  Alt kom inn på kjøl, der en deilig duft av trøfler sprer seg til alt annet som står der.

 

Trøfler på alle kanter

Nå er det trøffelfest på alle kanter:

  • en omelett av eggene som lukter deilig av trøffel bare etter en dag,
  • ristet brød med trøffelsmør, og
  • en super risotto med revet trøfler over har allerede blitt fortært.

Andre forslag er:

  • fersk pasta med trøfler,
  • kremet suppe av blomkål eller
  • artisjokker med trøffel og litt deilig olivenolje over,  det enkle er ofte det beste.

Stor opplevelse – høy luksusfaktor

En stor opplevelse og en glede å kunne nyte disse luksuriøse små klumpene. Og prisen? På nivå med en skikkelig god flaske Champagne, per person, men en gang i året er det absolutt verdt å fleske skikkelig til!

 

           

 

Du kan også jakte på trøfler – de sorte Diamanter

 

Har du lyst å reise dit ?

Martha Mettlig bistår med å arrangere turen, fly til Toulouse, og en times kjøring er alt som skal til. Omvisning med trøffelsanking, lunsj, marked og middag – alt lar seg gjøre i løpet av en dag. Ta kontakt om du vil vite mer.

 

Matkurs med trøfler

Et godt alternativ er å komme på matkurs hos oss i Oslo eller i Paris – der lager vi en gourmet middag sammen og bruker trøfler – den sorte diamant – på både forretten og hovedretten. Se mer om teambuildingsaktivitetene våre her:

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.