Lek med grunnsmakene våre!

Lek med grunnsmakene våre!

smakens ukeLek med grunnsmakene våre!

Hørt om Smakens uke? Landbruks- og matdepartementet inviterte sist uke til å delta i Smakens uke. Smakens uke arrangeres i samarbeid med Opplysningskontorene i landbruket, Norges Kokkemesteres Landsforening, Nofima, VilVite-senteret i Bergen og Måltidets hus i Stavanger. Hensikten er å øke bevisstheten rundt matkvalitet og matglede. Smakens uke er en årlig begivenhet i mange land, også Norge. I år ble uka arrangert for åttende gang, og også denne gangen ble oppmerksomheten rettet spesielt mot barn og unge.


I løpet av Smakens uke deltok bortimot 1000 elever og lærere på undervisning i gastronomisk naturfag, smakstesting, ernæring og flere aktiviteter om mat og smak. Noe smaker søtt og godt, mens noe smaker rart og kanskje ikke fullt så godt. Her får man teste ut smaksløkene sine og kanskje finne ut mer om hvorfor vi opplever smak så forskjellig. Mye å lære samtidig som man har det gøy.

Under følger en forklaring på våre fem(!) grunnsmaker, samt et knippe oppskrifter som representerer hver smak. Menyen er utprøvd og anbefales på det varmeste! Oppskriftene er i utgangspunktet laget for og tilpasset elever i ungdomsskolen. Kanskje noe å prøve en lørdag eller søndag sammen med barna?

 

images-8

Våre fem grunnsmaker:

Søtt

Noe urettferdig blir den mest omtalt i negative vendinger for tiden. Trist, for det dreier seg om den nyfødtes første smak på omverdenen; søtsmaken av morsmelken. Denne basisnæringen har et høyere innhold av naturlig melkesukker, laktose, enn noen annen melk.

Bittert

Syns du det var kjipt å vie en hel dag til det bitre? Heldigvis er ikke den bitre smaken i nærheten av å være så ubehagelig som den bitre følelsen.

Umami

Umami? Ups, var der enda én? Visst kom denne smaken som en overraskelse på nordmenn, men japanerne har nytt den til alle tider, som smaken av det gode og lekre, kort sagt: smaken som smaker godt.

Surt

Eller tenker du på sitron? Når du smaker noe virkelig surt, som en sitronskive, er det naturlig å stramme halsmusklene, og å skjære grimaser. I konsentrert form er ikke grunnsmaken surt behagelig.

Salt

Å ha til salt i grøten, er ikke lenger en problemstilling. Grøt og andre retter uten salt er helt utenkelig i vårt kosthold. Salt er et livsviktig næringsemne, samt én av de fem grunnsmakene. I likhet med sukker er den uunnværlig som smaksforsterker eller smakshjelper.

Les mer om Smakens Uke her: 

Oppskrifter du bare MÅ prøve:

Aperitiff: Syrlig blå smoothie:

Du må klikke på lenken, oppskriften ligger som eget ark.

[hr]

Forrett I: Grapefruktsalat,

den kommer i morgen, så bare vent!

Forrett 2: Byggrisshot servert med miniknekkebrød,

denne kommer i overimorgen, så følg med!

Miniknekkebrød,

ja, den kommer, denne også….

Hovedrett: Minibiff med potet og soltørket tomat,

og den som venter på noe godt…..

Dessert: Porsjons-Pavlova,

verdt å vente på, den kommer til slutt…

 

 

 

 

1 Comment
 • Gøy med ulike smaker!
  Folk blir alltid overrasket over hvor vanskelig det er å beskrive sin egen smak.
  Derfor er det lettere me en- og en- smak om gangen.

  Søtt, surt og salt er vel det enkleste, værre er det med umami, hva er nå egentlig det..
  Må teste litt flere ingredienser for å finne det ut.
  Skal i alle fall prøve noen av oppskriftene, tusen takk Merete Anker, de ser kjempefine ut!

  november 13, 2013 at 12:53 pm