Gode Frokostvaner blir til En grøt «to go», takk!

Gode Frokostvaner blir til En grøt «to go», takk!

Frokost3– En grøt «to go», takk!

De første kokebøkene kom på slutten av 1800-tallet og omtrent samtidig ble husstell innført som fag i skolen. Grøt hadde vært hverdagskost i århundrer, og for mange var dette mat å overleve på. Rett og slett. Var man heldig fikk man både sukker og kanel på grøten. I dag er grøt supertrendy, og det er vel bare grunnoppskriften som er den samme som den gangen, da oldemor var liten jente. I både Oslo og København kan man flere steder bestille seg en grøt «to go» i samme slengen som man bestiller seg morgenkaffen. Kanel og sukker-tradisjonen består, men man kan også velge i et herlig utvalg spennende toppinger.

Gode Frokostvaner

Her ute i desentraliserte strøk – nærmere bestemt Åsgårdstrand i Vestfold – har vi ennå til gode å se en grøtkafé.
Grøten blir kokt hjemme på komfyren, men toppingene vil jeg påstå er like spennende som på grøtkaféen i København.

Frokost1

Et kostholdsfaktum: Frokostmaten bør være variert. Selv har jeg vokst opp på to grovbrødskiver med syltetøy til frokost, og har tviholdt på den vanen i alle år. Men med to småbarn i huset, blir man nødt til å tenke litt annerledes innimellom. Og som student på videreutdanningen «Mat og Helse» på Høgskolen i Vestfold, blir man kontinuerlig utfordret på både den ene og den andre matvanen. Strålende! På høy tid!

Vri på en vane

Frokost2

Jo, det hadde seg altså sånn at jeg ville endre litt på frokostvanene her hjemme, og lurte litt på denne grøten som både barna og jeg i utgangspunktet er ganske begeistret for. Grøt er trendy; kult! Byggryn er trendy; vil prøve noe annet enn havre. Så hvorfor ikke lage byggrynsgrøt?! Byggryn blir dermed lagt i bløt over natten, og kokt med ekstra lett melk (og et par never havregryn, hvis man ønsker det) om morgenen.

Frokost4

1 ts salt tilsettes når grøtkjelen dras av platen. Så får den stå og godgjøre seg litt. Imens kutter jeg f.eks. en mango eller et eple i små terninger, friske blåbær helles i en pen skål, solsikkefrø likedan og flasken med lønnesirup finnes frem. (Lønnesirup inneholder faktisk flere næringsstoffer enn honning.) Det er i grunnen bare fantasien som setter grenser for hva man kan ha som topping på grøten. Hva med revne gulrøtter for eksempel?

Grøt «to go» i dag?

Grøtfrokosten inntas med levende lys på bordet, og topping i freshe farger. Og med en solid porsjon grøt innabords, er det bare å gyve løs på dagens oppgaver.
Man kan gå i timevis på en sånn frokost!
Ok, det tar litt ekstra tid om morgenen å lage et grøtmåltid, men jeg er nok ekstra glad i frokostmåltidet og bruker gjerne tid på å få det til.

Vignett spis deg gld

Men det har også hendt at jeg har laget grøten ferdig i full fart, hatt den i en passende boks, og levert både grøt og barn i barnehagen sånn at den kan inntas der. Det er grøt «to go», det også.
Vet du forresten at Grøtens Dag er 23. oktober?
Bare noen dager igjen, jo.
Her i Norge er grøt både historie og kulturarv – og sunn,  deilig mat!
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.