Typisk norsk mat
Posted on
November 26, 2012
Norsk mat
Ønsket fra kunden var et matkurs med fokus på norsk mat. Gruppen bestod av mange nasjonaliteter og vi skulle presentere typisk norske retter.
Med en fransk kjøkkensjef, er det klart at vi måtte lure inn litt franske triks. Siden utlendinger alltid spiser laks og reinsdyr når de er i Norge, foreslo vi å bruke spekemat, torsk og multer.
Først fikk de en startpakke med litt Fårepølse fra Voss, ulike oster med nøkkelost og brunost som de mest eksotiske og selvsagt flatbrød og rømme. Det slo godt an, maten fikk ben å gå på.
Til forrett gjorde vi det super enkelt, men veldig raffinert: tynne skiver av fenalår (fra Stranda) og kremet eggerøre pyntet med bitte litt grønt. Som en bonus fikk vi lære å lage perfekt kremet eggerøre, det er viktig å ikke steke eggene for lenge og ha for sterk varme, da blir det tørt.
Er man på matkurs, må man jobbe litt med råvarene. Fisken var blodfersk, og hel! Deltagerne fikk selv dele og tilberede fisken, litt salt på trekker ut vannet før steking og sikrer en fin stekeskorpe. Tilbehøret stod ikke tilbake for en gourmet-middag: Rødbeter, grønn ertepuré, strimlet grønnkål, sopp og løk bakt i ovnen og selvfølgelig; kokte poteter med smør. Ikke noe norsk middag uten poteter.
Sausen er som regel et kapittel for seg. Denne gang var det Sandefjordsmør med litt fransk vri (det betyr som regel litt eddik, fløte og ekstra godt med smør).
Vanskelig å komme utenom multer til en typisk norsk dessert, og siden det snart er jul, ble det krumkaker som tilbehør. I stedet for vanlig, pisket krem, laget gruppen en nydelig sabayonne. Denne retten krever skikkelige armmuskler og er ikke for pyser! Det skal piskes for hånd, både vel og lenge. Vi laget en variant med litt cointreau i, og en uten. Så var det noe for enhver smak.
Tradisjonelt drikker vi gjerne øl til maten her til lands, og noen valgte pilsnerøl. Siden det blir mer og mer vanlig å nyte vin til måltidet, hadde vi også hvitvin og rødvin til dem som ønsker det. En tørr, smaksrik hvit franskvin fra Gascogne, og en litt lettere rød Toscana-vin. Her var det mulig å benytte seg av Ole Brumm prinsippet og få begge deler, like greit, så får man testet sin egen smak og kan finne ut hva som passer best.
Kaffe og Melkesjokoladehjerter til slutt var en liten prikk over i-en til slutt.
Et virkelig nydelig måltid, og helt typisk norsk!