Teambygging: Kommunikasjon

Teambygging: Kommunikasjon


Snakk sammen – det kan lønne seg

For at teamet skal få gode resultater, må det god kommunikasjon til, og ofte mye av det.

En god sosial setting gir mulighet for åpen, god og uformell kommunikasjon. Det er lett å stille spørsmål uten å dumme seg ut, og en god teamleder kan informere alle om rammer, begrensinger og muligheter på en grei måte.

En historie fra virkeligheten:

En gruppe på 12 personer fra et mellomstort firma var møtt frem for å slappe av og jobbe litt med å bli mer sammensveiset som team.
De jobbet med tekniske produkter og jobbet mye med kompliserte prosjekter som de var spesialister på. For å få sy prosjektene sammen til slutt, var de avhengige av hyppige team-møter der hver i sær skulle legge frem sine bidrag. De hadde erfart at kommunikasjon var viktig for å lykkes.

I kveld visste de bare at de skulle tilbringe tid sammen og drive med aktiviteter i kjøkkenet. De visste ikke så mye mer enn det, og stod nå forventningsfulle rundt kurslederen med et glass i hånden. Flere var allerede sultne, mange var tørste og noen var litt trette etter dagens arbeidsøkt.Mat som teambygging

Teamlederen forteller at de skal lage en tre-retters meny sammen. De får utdelt, menyer, kokkeforklær og hatter og går i samlet flokk ut i kjøkkenet. Her ligger råvarene ferdig veid opp på benken. Gruppen deles inn i tre lag og får i oppgave å lage hver sin rett som skal være ferdig i løpet av 1 time. De får også vite at de har en faglært kokk som vil hjelpe dem hvis de spør.

Gruppen er ganske sporty og kaster seg frempå. De tar for seg av råvarene og leser litt i menyen og setter i gang. De sultne smaker ganske kraftig på råvarene og de tørste har fokus på glassene. Et par av de ivrigste har noen spørsmål til kokken som hjelper til så godt han kan.

Smaker på sausen

Hva skjer?

Etter hvert glir noen av deltagerne over på andre oppgaver og blir mer opptatte av å snakke seg i mellom. De ivrigste fortsetter sammen med kokken på å lage ferdig forretten. Kokken overtar mer og mer av matlagingen og forretten er ferdig etter ca 1 time og gruppen gjør seg klar til servering.

En av deltagerne melder fra at han er laktoseallergiker. Det betyr at han ikke kan spise melk og fløteprodukter. Forretten er en nydelig søtpotetsuppe med rikelig med fløte i. Opplysningen setter fokus på ingrediensene, og annen deltager sier forsikt at hun ikke spiser skalldyr. Det skal være grillet scampi i suppen også. En rask runde rundt i gruppen avklarer at det ikke er flere med spesielle problemer eller behov og kokken tar et par raske grep.
Scampien legges i tallerken til slutt og slik unngår vi det problemet, men suppen er allerede ferdig, så der må det bli et alternativ med salat og scampi.

Nå er interessen for råvarene vakt, og de som ikke har deltatt så mye på kjøkkenet kommer med mange spørsmål og vil gjerne vite hvordan retten er laget. Men nå er det for sent, for maten er klar og gruppen må sette seg til bords og nyte forretten.

Oppsummering
Alle var fornøyde med maten, men flere ga uttrykk for at de kunne ha deltatt mer hvis de hadde forstått at det skulle bli så morsomt. Gruppeleder var litt lei seg for at det ikke var blitt spurt om allergier før maten var ferdig, og allergikerne tenkte at det var dumt at de ikke sa fra før, men at ingen hadde spurt dem, så da var det ikke så naturlig for dem å komme frem med slik informasjon.
Kokken var også litt irritert på seg selv at han ikke hadde brukt mer tid underveis på å finne ut av hvordan det hang sammen. De som ikke hadde deltatt så mye, angret litt etterpå, for de forstod at de kunne ha lært en ny matrett, som var både velsmakende og enkel å lage hjemme, men de hadde ikke forstått at det var så enkelt når det kom til stykke.

Teamet fungerte ikke optimalt, rett og slett fordi de ikke kommuniserte godt nok sammen. De fikk en ny sjanse da de skulle lage hovedretten, og da fungerte det mye bedre, fordi alle hadde lært at det var lurt å spørre hverandre og laglederen underveis.

Dette illustrerer hvor vanskelig og viktig kommunikasjon er. Alle tenker, tolker, tror og fantaserer utfra eget ståsted.  Alt dette skjer inni hodene våre og ingen kan se hva vi tenker.

Egentlig ganske dumt, men for at vi skal få hjelp av teamet rundt oss, må vi snakke, fortelle, beskrive, forklare og kanskje tegne opp hva vi mener.


Hva kunne vi gjort bedre?
For at teamet skal få gode resultater, må det god kommunikasjon til, og ofte mye av det. Det er en god investering å bruke tid i forkant på å informere og forklare. Selv om målet er enkelt og entydig, bruk tid på å presisere hva man mener og hvordan oppgaven er tenkt utført.

En god sosial setting gir mulighet for åpen, god og uformell kommunikasjon. Det er lett å stille spørsmål uten å dumme seg ut, og en god teamleder kan informere alle om rammer, begrensinger og muligheter på en grei måte.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.