Lag mat som står til Gull på 1-2-3

Lag mat som står til Gull på 1-2-3


L
ag mat som står til gull på 1-2-3

Tre enkle steg er det som skal til for å lage virkelig god mat fra bunnen av. Det er slett ikke nødvendig å fortsette å dytte i oss skumle råstoffer og utsette kroppen for stoffer vi knapt kan uttale navnet på.

Matkurs 12sep 2011 012Martha Mettlig påstår at alle kan lage god mat og det går an å lage gull-god mat på 1-2-3.

 

Steg 1: Måltidet er Gull for sjelen

Begynn med å se på tiden du tilbringer rundt matbordet som Gull-tid. Kort eller lang tid, her snakker vi skikkelig kvalitetstid for sjelen og for det sosiale livet rundt oss.

Her er anledningen til å samles, dele noe, samtale, utveksle synspunkter, senke skuldrene og få et pusterom.
Mat er energi, påfyll og nye krefter, ikke ork og kav!
Sosialt samværet er smøringen vi trenger for å trives. Rene balsam for sjelen og et nødvendig lim i etterhvert forhold. Familier som samles rundt matbordet hver dag, snakker sammen og har en god mulighet til kommunikasjon.

Family cooking
Prøv å holde på en positiv bølge. Lag gjerne en regel om at alt som sies må ha et positivt fortegn. Ros er best, men ris er også lov når det er sagt med et smil og et konstruktivt forslag på lur. Alle bidragsyterne bør få skryt. Skryt av forberedelsene, presentasjonen, innhold og smak.

Den som har behov for tall og fakta legger inn opplysninger om kalorier, karbs, og la det gå sport (!) i å nevne hvor få E-stoffer et selvlaget måltid har.

Måltidet kan gjøres til en arena der deltagerne trives og der det blir rift om plassene rundt bordet.

Steg 2: Tilberedning av råvarene

Råvarene kan være så gode, friske og fristende i butikken, men dvaske og slappe og bleke på tallerkenen.

Fisken som var superfersk og fin, blir grå og tørr hvis den ikke tilberedes riktig.

Har du opplevd å betale en formue for virkelig god kjøtt og blitt skuffet over hvor lite det faktisk smaker?  Noen du kjenner skryter kanskje av hvor rimelige råvarer de bruker og så smaker det bare så utrolig godt.

Mye av hemmeligheten ligger i hvordan vi koker og steker maten.

For å komme på toppnivå i tilberedning, må vi ha litt kunnskap, mye trening og en liten, spiss kniv eller en trekantet gaffel som du stikker i grønnsakene med.

P2070136
Her kommer litt speed-læring: Grønnsakene skal være faste og ha en flott farge. Fisk skal trekke, ikke koke, og bare akkurat så lenge at kjøttet løsner fra benet.
Som regel koker vi for lenge, prøv litt kortere neste gang til du finner skjæringspunktet mellom rått og akkurat passe.

Kylling og svinekjøtt skal være gjennomstekt, men ikke mer. Stopp i tide! Bruk en klokk som ringer, et steketermometer, dytt på kjøttet med fingeren eller stekespaden til det ikke gir motstand lenger. Øv deg på å huske hva du syntes var passe og hvor lang tid det tok.

Rødt kjøtt er en smaksak, finn ut hva du og familien liker og hold deg til det. Felles for alle er å steke kjøttstykkene et par minutter på hver side i varm panne, så senker du temperaturen og venter til det er klart.

Planlegging av måltidet er viktig for et godt resultat. Alt skal bli ferdig på samme tid, og helst være varmt. Følg oppskriften! Noen har tenkt på dette og her får du mye gratis ved å gjøre akkurat slik det står beskrevet. Det er ikke feigt å lese oppskrifter i kjøkkenet, rosen går jo til deg uansett hvem som ga det oppskriften.

Steg 3:  Smaken

Husker du hvor godt det smakte?

Så det fremmed ut, var du skeptisk? Men det smakte utrolig godt, ja og du følte nesten at du var i en annen verden?

Start med noen enkle regler og bygg på etterhvert som du øver opp din egen fantasi og blir dristigere. Smak er spennende greier og spør gjerne hva andre gjør.

Prøv deg frem, og du vil bli forbauset over hvor lite som skal til for å heve sluttresultatet.  Salt og pepper, litt smør og en dash fløte. Litt krydder i oljen når du steker kjøttet, press litt sitron over fisken, eller ha litt bringebæreddik over den nykokte pastaen.

Herlig og utrolig godt!
Smaker på sausen
Trenger du flere smakstips, kan du spørre der du kjøper råvarene, de deler trolig gladelig med deg og har sikkert prøvd noe du selv ikke har prøvd før.

Oppsummering:

  • Gjør måltidet til et sosialt høydepunkt.
  • Gi råvarene dine oppmerksomhet en kort(ere) tid og lek frem den gode smaken.

Gevinsten kommer garantert i form av hyggelige måltider, glade medspisere, gode opplevelser, og du vet med deg selv hva du og familien din får i dere.

Etterhvert blir du sugen på mer kunnskap. La det bare komme, les, lær, spør og grav og husk å eksperimentere mye. Kjøp en ny ingrediens hver dag og utfordre deg selv på hvordan du kan varierer repertoaret du har.

Lykke til og Bon Appétit!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.